Празникът Кръстопоклонна неделя се отбелязва днес. Това е един от дните,

...
Празникът Кръстопоклонна неделя се отбелязва днес. Това е един от дните,
Коментари Харесай

Кръстопоклонна неделя е - третата неделя на Великия пост


Празникът Кръстопоклонна неделя се отбелязва през днешния ден. Това е един от дните, когато особено се покланяме на един от най-ярките знаци на нашата религия - Светият и Животворящ Кръст Господен. Той се изнася от олтара и се слага в центъра на храма. Смята се, че в средата на постите този обред дава на християните духовна мощ да извървят до край пътя на пречистването до деня на Възкресението. По традиция кръстът остава за поклонение в центъра на всеки храм до идната неделя.

Ако Благовещението – богатствата, радостна новина за идното рождение на Божия Син, е началото на човешкото избавление, то кръстът е неговото осъществяване. Защото посредством кръста Спасителят изкупи греховете на света и даде Себе Си откуп за спасението на всички, които са вярвали, имат вяра и ще имат вяра в Него.

Във всички епархии на Българската православна черква се отслужва празнична Света Литургия и християните се покланят на изнесения в храма Кръст.
Два пъти в годината Православната черква слага Христовия кръст в центъра на своето свещенодействие. Тези два празника разполовяват годишния кръг на две. Единият празник е през днешния ден – в средата на Великия пост, а другият - на 14 септември.

За имен ден черпи Нели - древногръцко име, което значи светла. Жените с това име честват имен ден на Кръстопоклонна неделя.
 
БНР
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР